Taljatele sa dimljenim lososom mediterraneo
Potrebne namirnice
- 250 gr taljatelao
- oko 150 gr dimljenog lososa mediterrane
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika sitno seckanog praziluka
- 1 šoljica suvog belog vina
- 2 grančice mirođije sitno seckane
- 1 čen belog luka sitno seckan
- 250 ml neutralne pavlake
- 200 ml supe ili vode
- 50gr rendanog parmezana
- so i biber
Način pripreme:
- Na ulju proprziti sitno seckani praziluk, uz dodavanje 2-3 kašike vode.
- Dodati seckani dimljeni losos mediterraneo, sipati belo vino i nastaviti sa dinstanjem dok vino ne ispari.
- Dodati sitno seckani beli luk, naliti sa neutralnom pavlakom i vodom, kuvati 5 minuta. Na kraju dodati sitno seckanu mirođiju i parmezan i preliti preko kuvanih taljatela.
Skuša sa paradajzom
Potrebne namirnice
- 2 skuše
- 2 limuna
- 4 paradajza
- 4 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- vezica pršunovog lista
- 1 čen belog luka sitno seckan
- so
- biber
- Krompir/pirinač
- so i biber
Način pripreme:
- Očišćenu skušu začiniti solju i biberom i peći na dobro zagrejanom tiganju 10-15min.
- U šerpi na maslinovom ulju dinstati oko petnaestak minuta paradajz, beli luk i malo narendane kore od limuna.
- Skuša se po dužini raspolovi i očisti od kostiju. Poređa se u posudu sa paradajzom i kuva jos 10 min.
- Začiniti po želji sa solju i biberom, maslinovim uljem, sokom od limuna i seckanim peršunom. Kao prilog se može služiti kuvani krompir ili pirinač.
Oslić sa lukom
Potrebne namirnice
- 2 oslića
- 3 limuna
- kašičica aleve paprike
- 500 g manjih glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- 2 kašike ulja
- 125 ml supe od kocke
- 125 ml belog vina
- vezica pršunovog lista
- so i biber
Način pripreme:
- Ribu očistiti, poprskati limunovim sokom, posoliti, pobiberiti i utrljati u nju alevu papriku.
- Male glavice crnog luka i izgnječen čen belog luka propržiti na ulju.
- Naliti supom i belim vinom i dinstati desetak minuta. Luk preručiti u posudu za pečenje i celu ribu staviti preko luka.
- Peći u pećnici 20 minuta. Pečenu ribu posuti seckanim peršunovim listom i ukrasiti kolutovima limuna.
Cezar salata sa dimljenim lososom
Potrebne namirnice
- Tost ili stari hleb
- zelena salata
- 1 žumance
- 1 čen belog luka
- 1/2 kašičice senfa
- 5 slanih inćuna
- 2 kašike ulja
- 180ml maslinovog ulja
- 1 kašika rendanog parmezana
- 2 kašike neutralne pavlake
Način pripreme:
- Oprati nekoliko vrsta zelenih salata po želji.
- Iseći tost ili stari hleb na kockice, preliti sa malo maslinovog ulja i belog luka, i ispeći u rerni na 170 C oko 10 min, dok ne dobije zlatnu boju.
- Napraviti cezar dresing: u blender staviti 1 žumance, 1 čen belog luka, 1/2 kašičice senfa i 5 slanih inćuna, blendirati i u tankom mlazu dodavati oko 180ml maslinovog ulja dok ne dobijemo majonez, na kraju dodati 1 kašiku rendanog parmezana, 2 kašike neutralne pavlake i ako je dresing mnogo gust dodati 1-2 kašike vode. (umesto u blenderu, može se mutiti žicom).
- Izmešati salatu, kockice hleba, dimljeni losos iscepkan na komadiće, i preliti sa cezar dresingom, lagano izmešati i posuti listićima parmezana.